‘L’origine du mal’ zit propvol plottwists: ‘Knives Out’ op z’n Frans

Recensie Film

Misdaaddrama In ‘L’origine du mal’ heeft een personage een koopverslaving. Het ironische misdaaddrama heeft zelf flink geshopt bij Luis Buñuel en Agatha Christie-hommage ‘Knives Out’.

Iedereen aast op de centen van pater familias Serge (Jacques Weber, boven), in ‘L’Origine du mal’.
Iedereen aast op de centen van pater familias Serge (Jacques Weber, boven), in ‘L’Origine du mal’.

Soms heb je maar één scène nodig om een hele film te beschrijven. En om ’m te begrijpen. In het Franse misdaaddrama L’origine du mal zit die tamelijk aan het begin, als veertiger Stéphane haar schatrijke vader bezoekt op het idyllische eilandje Porquerolles. Wie Stéphane zelf helemaal precies is weten we op dat moment nog niet – en we gaan er ook niet meer over vertellen, want de film zit propvol plottwists (zelfs zo dat dat al bijna een spoiler is). Stéphane werkt in een visconservenfabriek waar in de kleedkamers foldertjes worden uitgedeeld om arbeidsters attent te maken op hun rechten. Die eerste scène had zo uit een van de sociaal-realistische drama’s van de gebroeders Dardennne kunnen komen. Dat is het eerste rookgordijn van een film die wat betreft genre het midden houdt tussen drama en satire, misdaadverhaal en tragedie. Meestal werkt dat best redelijk.

Maar nu die scène. Stéphane komt bij haar vader, wordt in de salon genood – en kijkt haar ogen uit naar dat warenhuis van opgezette dieren, glazen frutsels en dozen vol onuitgepakte designerstassen. De nieuwe echtgenote van papá Serge heeft een koopverslaving van jewelste: ze is zo iemand die in een doorschijnende luipaardkaftan komt binnenwapperen en dan per se op de celadongroene sofa wil gaan zitten omdat die het beste bij haar robe past. Dit is niet alleen een wereld van overvloed, maar ook eentje van schijn en pose.

Zo kun je ook de film het beste omschrijven. Regisseur Sébastien Marnier heeft flink geshopt. Bij de landhuisplots over ontevreden rijkaards die op een erfenis azen uit de recente Agatha Christie-hommagefilmreeks Knives Out en bij de surrealistische maatschappijkritiek van Luis Buñuel bijvoorbeeld. Elk personage houdt zich ergens tussen schijn en pose op. De film is een beetje bizar, een beetje ontregelend. Hoofdrolspeelster Laure Calamy zet een personage neer naar wie je sympathie uitgaat. Of zijn dat de ergsten? Er had in de afwikkeling van deze amusante film flink gesneden kunnen worden; met twee uur is die aan de lange kant.

https://www.youtube.com/watch?v=6iUTFHhM1Sc